Stef Bos: ‘Ik ben een laatbloeier’

Liedjesschrijver Stef Bos luisterde naar zijn intuïtie en besloot mee te doen aan Beste Zangers. Het bleek een van de betere beslissingen in zijn carrière. ‘Er klopte iets wat je niet kunt afdwingen.’

Wat maakte het zo fantastisch?

“Er klopte gewoon iets wat je niet kunt afdwingen. De groep, waaronder ook Miss Montreal en Suzan & Freek, bestaat uit mensen die allemaal makkelijk hun ego aan de kant kunnen zetten. Dat voel en zie je in de afleveringen. Het is zo leuk om met andere songwriters te werken; je moet nederig kunnen zijn om de inspiratie binnen te laten komen. Je kunt het je niet veroorloven om te grossieren in ijdelheid. Er was onderling een voortdurende chemie die ons allemaal tot grote hoogten deed stijgen en ervoor zorgde dat de optredens een enorme intensiteit hadden.”

Je bent vooral liedjesschrijver. Hoe belangrijk is optreden voor jou?

“Veel belangrijker dan ik me voor de coronacrisis realiseerde. Al dertig jaar lang speel ik jaarlijks honderd tot honderdvijftig keer in de theaters. Ik heb niet steeds nieuwe hits nodig gehad om te overleven als artiest. Mijn zalen zitten vol. Het is heel raar als door corona opeens de stekker eruit wordt getrokken. Ik zat midden in mijn tournee Tijd om te gaan leven. Tijdens de lockdown besefte ik: optreden is voor mij een beetje als ademhalen. Ik voel zelfs druk op mijn borst als ik lang niet zing. Het gaat me niet om het applaus maar om het vertellen van mijn verhalen. Die moeten eruit. Wat dat betreft komt zanger zijn echt op de tweede plek. Als ik zelf geen liedjes zou schrijven, zou ik niet op het podium gaan staan.”

Eerder heb je uitgesproken dat je minder wil gaan optreden.

“Voor corona had ik al besloten om voortaan alleen nog kortere tournees te doen van zo’n twee maanden in plaats van de gebruikelijk vier tot vijf maanden. Ik wil meer tijd hebben voor verschillende korte projecten. Zo ben ik nu ook bezig met een nieuw tv-programma voor KRO-NCRV. Het heet Serenade van Stef. Daarin voer ik gesprekken met mensen die aan de rand van de samenleving leven. Over zo’n ontmoeting schrijf ik met mijn band naderhand een nieuw lied. Dat vind ik te gek om te doen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 39. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx