Sophie Hilbrand: ‘Ik geniet vooral van de psychologie’

In een nieuw seizoen Opstandelingen duikt Sophie Hilbrand weer met opstandige burgers in lokale conflicten. ‘We werden overal afgewimpeld.’

Waarom is dit programma leuk om te maken?

“Het is een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik geniet vooral van de psychologie. De eerste aflevering gaat over de politiek in Almelo (foto r.). Tijdens de raadsvergadering loopt de voorzitter van de grootste partij met zijn veren te pronken. Hij voelt zich oppermachtig. Onze opstandeling, de oprichter van de partij Vrij Almelo, wordt uitgelachen. Het is soms net of je op het schoolplein staat.”

Wat is een opmerkelijke zaak van dit seizoen?

“In Ermelo bouwt de eigenaar van een eendenslachterij illegaal van alles aan, en telkens wordt het achteraf toch maar gelegaliseerd. Hij verdubbelde het aantal eenden, en daarmee de hoeveelheid stank. De vrouw die wij volgen vindt dat onbegrijpelijk, waarom mag dat allemaal?

Zie je inmiddels een rode draad?

“Toch wel vriendjespolitiek. Dat kom je bijna overal tegen. Bij sommige mensen wordt meteen gehandhaafd, anderen krijgen alles voor elkaar. Het is simpel: in Enschede krijg je meer gedaan als je in de vipbox van FC Twente zit of elkaar kent van de golfbaan.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 22. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Tijgerbloedteksten