Sjoerd van Ramshorst: ‘Ik wil gewoon vermaken’

Tijdens het WK voetbal voor vrouwen presenteert Sjoerd van Ramshorst de talkshow Studio France. Het is de eerste keer dat hij een praatprogramma maakt. ‘Iedereen kijkt mee met mijn leerproces.'

Je werkt sinds 2013 bij NOS Sport. Studio France is de eerste talkshow die jij mag presenteren. Op basis van welke kwaliteiten kwamen ze bij jou?

“Poe… Dat vind ik wel gek om van mezelf te zeggen. Het cliché dat voetballers dan gebruiken is: ‘Dat moet je aan de trainer vragen.’ Dat is in dit geval ook een beetje zo. De hoofdredactie kiest hiervoor. Ik kan hier wel een heel positief verhaal houden over wat ik zo goed vind aan mezelf, maar ik moet eerst maar eens bewijzen dat ik een goede keuze ben. Presenteren is een ervaringsvak. Je maakt fouten en leert daarvan. Maar in tegenstelling tot de meeste andere banen doe je dat niet in de luwte. Iedereen kijkt mee met mijn leerproces.”

Waarop heb je weleens commentaar gekregen?

“We hadden eens een nieuwsbericht over de Volvo Ocean Race. Op een kaartje zag je van alle deelnemende zeilboten de afgelegde vaarroutes. Iedereen had een rechte stippellijn, behalve de vrouwenboot. Die lag helemaal achteraan en bleek een breed zigzaggende koers te hebben gevaren. Aan het einde van het bericht zei ik iets als: ‘De vrouwen hebben waarschijnlijk de kaart op de kop gehouden’. Een flauw grapje, ik weet het. Maar daar reageren kijkers dan dus op. Ach, in het dagelijks leven maak ik ook grappen. Soms goede, soms slechte. Op tv dus ook. Ik wil het niet twintig keer hoeven afwegen als zo’n opmerking in me opkomt. Soms sla je inderdaad de plank mis, maar als je altijd precies binnen de lijntjes kleurt, wordt het erg saai. Ik vind het belangrijk om op tv mijn spontaniteit te behouden.”

Is dat dan een van die kwaliteiten?

“Misschien wel. Maar wat ik al zei: ik vind het moeilijk daar zelf een oordeel over te geven. Ik probeer als presentator de drempel laag te houden. Sport is geen exacte wetenschap, het is meestal vooral entertain- ment. Maar ik benader het wel journalistiek, probeer de juiste vragen te stellen en goed onderzoek te doen. We maken doorgaans geen programma over de ernstige dingen in het leven, hoewel er soms best serieuze zaken voorbij kunnen komen, zoals dopingschandalen of persoonlijke drama’s. Maar voor de rest wil ik de mensen gewoon vermaken met sport. En daarbij hoop ik vooral veel plezier uit te stralen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 25. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx