Selma van Dijk: ‘Ik probeer mijn steentje bij te dragen’

Komkommertijd of niet, iedere avond is Hart van Nederland twee keer op televisie. Presentatrice Selma van Dijk werkt met alle plezier de hele zomer door. ‘Ik vind het fijn om mensen een podium te bieden.’

Afgelopen mei had presentatrice Selma van Dijk (1969) iets te vieren. Het was precies vijftien jaar geleden dat ze bij SBS 6 voor het eerst achter de presentatiedesk stond van Hart van Nederland. Het programma zelf bestaat alweer 23 jaar en heeft de nodige ups-and-downs gekend, zoals vijf jaar geleden, toen SBS bij een grote opfrisbeurt drie van de zeven vaste presentatrices ontsloeg. Het kon niet op veel sympathie van de kijkers rekenen. Tegenwoordig doet Hart, zoals Selma het programma zelf afkort, het weer beter dan ooit. En de trouwe kijkers hoeven Selma en haar collega’s ook in de zomer niet te missen.

Betekent dit dat jij niet op vakantie kunt?

“In de zomer niet. Wij gaan in de herfst pas weg, want ik werk de komende maanden gewoon door. Dat vind ik geen enkel probleem. Het is elke keer een feestje om naar de studio te gaan. Ik vind het na al die jaren nog steeds oprecht leuk. Dat zit ’m vooral in de collega’s – redactieleden, mensen op studiovloer en de andere meiden die achter de presentatiedesk mogen staan. Het is een leuke, hechte club. Je staat bovendien nooit elke dag hetzelfde nieuws te brengen.”

Hoe ga je zelf om met ingrijpende onderwerpen?

“Ik heb de uitzending gedaan over het drama rond die twee broertjes Julian en Ruben, die werden teruggevonden bij Cothen. Vreselijk. Dat vond ik een van de allermoeilijkste uitzendingen om te doen. Toen stond ik echt met de nagels in mijn eigen handpalmen te duwen: niet huilen! Het lukt me dan gelukkig om mijn emoties te bedwingen. Je moet wel. Het is moeilijk, maar het zou niks toevoegen als de presentatrice daar staat te huilen. Maar het raakt je natuurlijk toch.”

Jouw vader vertelde vorig jaar in Pauw dat hij alzheimer heeft. Hoe gaat het nu met hem?

“Door de ziekte kan hij erg in zichzelf gekeerd zijn. Maar verder gaat het redelijk. Wat heel bijzonder is: muziek maken gaat nog fantastisch. Als hij achter zijn vleugel zit, speelt hij nog steeds als een jonge god. Kennelijk gebruik je dan toch een deel van de hersenen dat de alzheimer niet aantast. Dat vind ik heel fijn. Voor hem is dat denk ik ook een grote troost, dat die kant van hem wel hetzelfde blijft.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 32-33. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Hart van Nederland is dagelijks te zien om 18.00 en 22.30 op SBS6. 

Tekst: Ernest Marx