Rik van de Westelaken: ‘Ik ben altijd vrolijk en optimistisch’

Het negentiende seizoen van Wie is de mol? start met een nieuwe presentator: Rik van de Westelaken (47). De oud- NOS Journaal- nieuwslezer is groot fan van het programma dat hij in 2015 won.

Weet jij als presentator ook wie de mol is?

“Nee. De presentator mág het wel weten, maar ik wilde dat bewust niet. Ik vond het al spannend genoeg om Wie is de mol? voor de eerste keer te presenteren, ik wilde me niet ook nog druk hoeven maken of ik op het verkeerde moment de mol aankijk of per ongeluk een toespeling maak. Het is natuurlijk een ontzettend populair programma en Art heeft in die zeven jaar dat hij het presenteerde de lat behoorlijk hoog gelegd. Dus ik maak het mezelf liever niet nog moeilijker.”

Wat is het belangrijkste dat jij van je ouders hebt geleerd?

“Dat het niet erg is om fouten te maken. Het leven is een kwestie van vallen en opstaan. Dat heb ik zeker de laatste jaren ervaren in mijn werk, maar ook in de rest van mijn leven. Ik ben dankzij mijn stabiele thuissituatie, zowel vroeger als nu, een heel optimistisch en vrolijk mens. Bij mij is het glas altijd halfvol. Dat zit echt in mijn karakter, het vallen en opstaan heb ik gaandeweg geleerd.”

Ben je gaandeweg beter geworden in relaties?

“Ik denk het wel. Een van de dingen die ik in mijn relaties heb geleerd, is dat je de ander nooit moet willen veranderen. Het lukt toch niet, dus je moet daar ook geen energie in stoppen. Je accepteert iemand zoals hij is óf je gaat niet verder met elkaar. Zoiets ontdek je alleen door ervaring. Het is belangrijk dat je vooral doet waar je blij van wordt en waar jij iets uit haalt. Dat is de afgelopen jaren voor mij echt een leidmotief geweest. Daardoor kom ik op het gebied van werk en relaties steeds dichter bij de persoon die ik ben en bij het leven zoals ik het wil leiden. Ik verliet de NOS omdat ik ook andere kanten van mezelf wilde ontplooien. Want ik ben niet alleen maar Rik de nieuwslezer. Inmiddels ben ik dus ook Rik de presentator van Wie is de mol? Daarnaast ben ik ook Rik die vrijwilligerswerk doet en ben ik een goede partner en een goede vriend. Ik vind dat je als mens niet altijd moet blijven vasthouden aan een klein aspect van jezelf. We zijn zo veel complexer en mooier dan dat.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 1. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx