Piet Paulusma: “De Elfstedentocht? Die komt er echt nog wel”

Piet Paulusma (61) brak ruim ­twintig jaar geleden door als weerman op de landelijke televisie en is inmiddels een van de populairste weermannen uit de televisie­geschiedenis. Avrobode sprak hem op de warmste 16de oktober uit de ­geschiedenis. “Ik ben trots op wat ik heb bereikt; ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Harlingen, waar Piet ­Paulusma woont, stooft lekker in de herfstzon als het markante witte pand in zicht komt waar Paulusma sinds drie jaar woont en werkt. Op de tweede verdieping is het balkon te zien waar Piet zijn dagelijkse televisieweerbericht voor Omroep Friesland presenteert. Wie zou níet willen wonen in deze schitterende voormalige burgemeesterswoning uit 1858! De vraag is alleen of iemand er ook zeven dagen van de week, van ’s ochtends tot ’s avonds, in zou willen werken. Want dat is wat Piet al meer dan twintig jaar doet.

Om kwart voor zes staat Piet op, kijkt naar de lucht, haalt de weerkaarten op, schrijft zijn Facebook- en Twitterberichten en doet om klokslag half zeven live het radioweerbericht voor Omroep Friesland. Om ­zeven uur en half acht nogmaals en verdeeld over de dag nog vier keer. Tussendoor gegevens bijstellen, teksten schrijven, de langetermijnverwachting voor het Waterschap maken en aan het begin van de middag het balkon op om het weerbericht voor Omroep Friesland tv op te nemen.

Tussendoor dagelijks het weerbericht voor het Friesch Dagblad maken en op dinsdag en vrijdag voor de Harlinger Courant. In de middag vertrekt Piet naar steeds een andere buiten­locatie in het land waar hij Piets Weerbericht voor SBS 6 opneemt. Is het in de buurt, dan is-ie rond half negen thuis, maar het kan ook zo elf uur worden. Nog net op tijd om zijn steevaste afsluiter ‘Oant moarn’ (tot morgen) te horen.

En dat zeven dagen in de week!?

“Ja, alleen in het weekend wat minder vroeg, dan heb ik minder radio.”

Kun je je voorstellen dat een normaal mens dat te veel zou vinden?

“Ja, maar een normaal mens heeft misschien niet het mooie werk dat ik heb. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Zolang je ervan geniet, kun je het volhouden, want het blijft natuurlijk wel werk. Elke dag zit stampvol deadlines. Live radio wacht niet en voor televisie moet de boel ook op tijd gemonteerd zijn. Maar ik ben erin gegroeid. Het hoort erbij.”

En de offers die je moet brengen?

“Misschien had ik anders nog gekaatst en wat gevoetbald. Maar ik zorg echt wel dat er ruimte blijft om naar mijn stamkroeg te gaan. Dat is mijn ontspanning. En ik sport twee keer in de week om in conditie te blijven.”

Je bent drie keer verkozen tot weerman van het jaar en trekt al twintig jaar meer dan een miljoen kijkers op de late avond. Even los van je weersvoorspellingen, waaraan dank je die populariteit?

“Ik ben gewoon wie ik ben. Ik geef mensen antwoord als ze me op straat aanspreken en als ze met me op de foto willen neem ik daar de tijd voor.”

Friese nuchterheid?

“Ja, ach, wat is Friese nuchterheid? Ik heb de kinderen en ik heb Joke. Die zouden me gauw een tik op m’n kop geven als ik me anders ging gedragen. Ik ben wie ik ben, waar ik ook kom, van hoog tot laag.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 47. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Piets weerbericht is dagelijks om 23.25 uur te zien op SBS 6.

Tekst: Bea Kastrop