Peter van der Vorst: ‘Verbinding, dat vind ik mooi’

Een nieuw, vijfde seizoen van Verslaafd! is nog altijd nodig, stelt Peter van der Vorst. ‘Jongeren worden steeds jonger verslaafd.’ Hij is daarom extra alert op signalen bij zijn eigen zoon. ‘Maar op een gegeven moment weet je niet meer wat die doet. Je kunt het ouders dus ook niet aanrekenen dat hun kind verslaafd is.’

Dit wordt het vijfde seizoen van ‘Verslaafd!’ Waarom blijft dit programma nodig?

“Aan reacties merk ik dat het programma veel betekent voor mensen die te maken hebben met een verslaving. Mensen spreken me op straat geregeld aan en vertellen dat een broer of neef ook naar een kliniek is gestapt door het programma. We krijgen ook ieder jaar honderden aanmeldingen van families.”

Is er een verschil met de voorgaande serie?

“In de basis maken we natuurlijk hetzelfde programma, maar in dit seizoen laten we ook iemand zien die verslaafd is aan GHB. Deze drug is heel goedkoop en kun je heel makkelijk zelf maken met schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper. Het lijkt onschuldig maar het is de verslavendste drug die er is. Mensen worden er echt knettergek van en het is ook heel moeilijk om ervan af te komen.”

Op dit moment ben je ook te zien in ‘Van der Vorst ziet sterren’. Dat lijkt me een prettige afwisseling?

“Omdat het programma tien jaar bestaat heb ik mezelf een cadeau gegeven. Anita Meyer staat al heel lang boven aan mijn lijstje. En nu ben ik gewoon zonder aanleiding bij haar langsgegaan. Mijn allereerste cassettebandje dat ik ooit kocht, was van Anita Meyer. ‘Why tell me why’ heb ik echt grijsgedraaid. Anita is al veertig jaar actief en treedt nog steeds veel op en het is gewoon een heel leuk, nuchter mens. En ze geeft bijna nooit persoonlijke interviews.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 43. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.