Onze nationale feestdag

Maastricht zou op 27 april oranje kleuren, maar vanwege het coronavirus gaat het koninklijk bezoek niet door. Dit jaar geen selfies en swingende prinsessen, maar op televisie een terugblik op de zes eerdere Koningsdagen. Wij gaan nog verder terug in de tijd.

Konininnedag 1949 – De eerste keer

Op 30 april 1949 viert koningin Juliana haar veertigste verjaardag met een defilé bij Paleis Soestdijk. Het is haar eerste Koninginnedag als koningin en het is ook de eerste keer dat deze feestdag op 30 april plaatsvindt. Met zeven graden is het een frisse dag en gehuld in bontjassen kijken de koningin en de prinsessen Beatrix en Irene naar de duizenden mensen die naar Soestdijk zijn gekomen. Ook prins Bernhard staat, met zijn pijp, op het bordes. Prinses Margriet is ziek en volgt het feest vanachter de paleisramen. Drieduizend schoolkinderen uit Soestdijk en Baarn laten ballonnen op, waarna ze langs het bordes lopen, gevolgd door de ouderen uit de omgeving en andere belangstellenden. De trappen bij Soestdijk veranderen in een bloemenzee. Een nieuwe traditie is begonnen.

Koninginnedag 1971 – Geen defilé

Een leeg bordes dit jaar, er is geen defilé vanwege het overlijden van de moeder van prins Bernhard, prinses Armgard. Op andere plekken in het land gingen de festiviteiten wel door.

Koninginnedag 2012 –Memorabel

Deze Koninginnedag is om meerdere reden bijzonder en niet alleen omdat prins Willem-Alexander meedoet aan het wc-potten gooien. Iets wat hem op veel kritiek komt te staan, omdat hij zich namens de VN juist inzet voor water en sanitatie. Prins Friso wordt deze dag gemist. Hij heeft een paar maanden geleden een skiongeluk gehad en ligt in coma in een ziekenhuis in Londen. Ook prinses Mabel ontbreekt in Rhenen en Veenendaal. In haar dankwoord gaat Beatrix kort in op de situatie van haar zoon. Het blijkt trouwens haar allerlaatste Koninginnedag te zijn. Precies een jaar later vindt de troonswisseling plaats.

Al deze feestelijkheden en meer vindt u in de Avrobode van week 17. Deze editie ligt nu in de winkel. Liever abonnee worden? Dat kan hier.