Nieuws van Avrotros: Jacqueline Blom over hoorspel Geen noot is onschuldig

Presentatoren en programmamakers van Avrotros werken keihard om boeiende tv en radio te maken. Waar zijn ze nu mee bezig? Deze week: Jacqueline Blom.

Avrotros is van oudsher een radiovereniging en maakt nog regelmatig mooie hoorspelen. Vanaf maandag 10 april speelt Jacqueline Blom in hoorspel Geen noot is onschuldig, op NPO Radio 4.

Waar gaat Geen noot is onschuldig over?

“Over het leven van Frieda Belinfante, een celliste die de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland werd en ook een grootse carrière in de Verenigde Staten opbouwde. En dan was ze ook nog eens lesbisch, half-Joods en een verzetsheld. Het stuk is gebaseerd op het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans. Aan mij de eer deze boeiende vrouw te spelen, samen met andere acteurs als Bram van der Vlugt, Hans Hoes en Guy Clemens.”

Hoe zou je Frieda omschrijven?

“Heel krachtig en zelfverzekerd, iemand die altijd recht op haar doel af ging, zowel op professioneel vlak als in de liefde. Ze was haar tijd ver vooruit, waardoor ze ook te maken kreeg met de nodige tegenslagen. Maar ze liet zich nooit kisten, weigerde terug te kijken en kon niets anders dan doorgaan. Er zou wat mij betreft ook een ­fantastische tv-serie gemaakt kunnen ­worden over haar leven. Ze heeft zo veel gedaan in haar 91 jaar.”

Zijn hoorspelen niet een beetje ­ouderwets?

“Juist niet! Tegenwoordig is het via podcasts een razend populair genre. Zelf luister ik er ook graag naar. ­Geluid is erg suggestief, je kunt ­helemaal meegezogen worden in een goed hoorspel.”

Geen noot is onschuldig is vanaf maandag 10 april te horen op NPO Radio 4 om 23.45 uur.