Maarten van Rossem: ‘Ik ben best een gelukkig mens’

Maarten van Rossem is ook in dit dertiende seizoen van De slimste mens weer jurylid. ‘Ik word altijd afgeschilderd als een mopperaar, een zeurpiet. Maar ik ben een dood-gewone burgerman die een bijzonder prettig leven heeft kunnen leiden.’

Hij vond bij toeval zijn weg in de media, toen hij naar aanleiding van het succes van zijn eerste boek op televisie verscheen. Daarna schoof Maarten van Rossem aan zodra er kwesties om analyse en commentaar vroegen. Dat kan hij als geen ander met onderkoelde humor en een groot relativeringsvermogen. Mocht Van Rossem bang worden, dan is er pas écht iets aan de hand. En nu, op z’n 75e, komt hij nog steeds tijd tekort. Schrijven, theaterlezingen en hoorcolleges geven, presenteren, en natuurlijk optreden als jurylid van De slimste mens.

De dertiende serie al!

“Dat had niemand verwacht. Maar het is een afwisselend spel, zit goed in elkaar en er trekt een palet aan talenten aan je voorbij. Zelf zou ik er na één ronde uitvliegen. Met het feit dat ik weet wie Kim Kardashian is, is mijn kennis van de hedendaagse cultuur wel uitgeput. En kennelijk stellen mensen het op prijs dat twee bejaarde mannen het presenteren. Je hoopt dat kijkers er iets van opsteken, dat iemand op een nieuw idee komt of een ander inzicht krijgt. Allicht zit er zo iemand onder die anderhalf miljoen kijkers.”

Worden wij dommer of worden we slimmer?

“Als je de intelligentiemetingen mag geloven, worden we ietsje slimmer. Waarschijnlijk komt dat doordat het gemiddeld opleidingsniveau nog steeds stijgt. Maar of wij werkelijk intelligenter worden? Nee, we zijn nu niet slimmer dan duizend jaar geleden.”

In uw blad Maarten! vertelt u dat uw leven tot dusver ‘een lopende band van geluksmomenten was’.

“Ik bracht dat te berde, omdat ze me altijd afschilderen als een mopperaar, hè, een zeurpiet. En dat ben ik niet. Ik ben een doodgewone Nederlandse burgerman, die een bijzonder prettig leven heeft kunnen leiden. Vorig jaar was ‘geluk’ het thema van de Maand van de Geschiedenis en toen vroeg de uitgever of ik in vier weken een boekje over geluk wilde schrijven. Dat kon natuurlijk niet, want daar moet je eerst goed over nadenken. Dit voorjaar heb ik het opnieuw aan de orde gesteld, want ik vond het een interessant thema. Dus heb ik mij gezet aan het lezen van een aantal boeken over de gelukstudie, want het onderwerp is vooral in de VS wetenschappelijk nogal intensief bestudeerd. Toen suggereerde de uitgever dat ik ook zou schrijven over zaken die mijzelf gelukkig stemmen. Het eindresultaat is dat ik daar meer over heb geschreven dan over de studies. De titel is een vondst: Wat is geluk? Misschien kan het ooit een handboekje worden voor mensen die willen weten hoe ze gelukkig moeten worden.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 48. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De Slimste Mens is te zien van maandag t/m vrijdag op NPO 2 om 20:25 uur. 

Tekst: Ella Weisbrod