Loretta Schrijver: ‘Mijn motto: leven en laten leven’

Ze lacht veel, maar dat wil niet zeggen dat Loretta Schrijver overal om moet lachen. Zo maakt ze zich kwaad over dierenleed en hekelt ze de makkelijke houding van sommige jongeren. Maar aan het einde van de dag leeft de presentatrice van Koffietijd met het motto ‘leven en laten leven’. Een openhartig gesprek met Loretta Schrijver.

Dus ook toen je nog nieuwslezer was bij RTL pleitte je al voor meer dieren in het nieuws?

“Jazeker, ik zocht speciaal dierenonderwerpen op. Maar die werden vaak niet gehonoreerd. Ze vonden me een beetje raar. ‘Die Loretta altijd met haar dieren.’ En als er dan een keer een item was over een pasgeboren olifantje in een dierentuin, dachten ze dat ik blij was. Maar daar gaat het niet alleen om. Ik merk nu dat er een kentering komt. Dat er ook beelden in het nieuws komen van slachterijen, de bontindustrie en dierenfokkerijen. Dat werd toen niet uitgezonden. Het was te eng, zou kijkers wegjagen of het ging ‘maar over dieren’. Inmiddels ben ik gelukkig geen roepende meer in de woestijn en komt er meer bewustzijn.”

Niet alleen in je werk geef je aandacht aan dieren. Je zet je ook veel in voor goede doelen.

“World Animal Protection, WNF, Dierenbescherming, Animal Rights, Wakker Dier, Stichting Proefdiervrij, Comité Anti Stierenvechten, Stichting AAP, Bont voor
Dieren… Voor bijna alle dierenrechtenorganisaties heb ik wel iets gedaan. Ik gun alle goede doelen het beste, maar zet me publiekelijk alleen in voor  dierenwelzijn. Er zijn al genoeg mensen die zich voor de andere goede doelen lenen.”

Inmiddels presenteer je al negen jaar Koffietijd. Gaat het nooit vervelen?

“Absoluut niet. Dat kan ook niet. Soms klagen redacteuren dat ze hier een paar jaar werken en al voor de derde keer een interview met Frans Bauer moeten voorbereiden. En dan zeg ik: ‘Nu begint het pas! Nu wordt het leuk en ga je pas leren!’ Maar dan haken zij al af. Terwijl ze zich juist dan kunnen ontwikkelen door  van de gebaande paden af te gaan. Ik zie het niet als een herhaling, maar als uitdaging. Je kunt alles op tien manieren benaderen, dat houdt het fris en anders.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 7. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers