Lies Visschedijk: ‘Mensen met autisme fascineren me’

De zesjarige Sam heeft een autistische stoornis in dramaserie 'Het a-woord'. Hoe gaat het gezin hiermee om? Lies Visschedijk speelt moeder Mariël. ‘Een bloedfanatieke vrouw die zich helemaal in haar zoontje verliest.’

Niet standaard

Het a-woord is de Nederlandse variant van de Israëlische serie Yellow peppers. Er was al een succesvolle Britse en Griekse versie. “Het gaat over de manier waarop een gezin omgaat met een kind dat niet beantwoordt aan de standaard”, zegt Visschedijk. “Hij is niet zoals andere kinderen. Daarbij vervreemdt de moeder ook van haar dochter, omdat ze zich helemaal verliest in haar zoontje.”

Wat voor type is Mariël?

“Een bloedfanatieke vrouw die gewend is dingen naar haar hand te zetten en alles voor iedereen te regelen. Daarbij gaat ze als een olifant door een porseleinkast. Maar gaandeweg leert ze haar kind te accepteren en dingen los te laten. Ze ziet uiteindelijk in dat ze altijd keek naar wat ze niet heeft, in plaats van wat ze wel heeft. Namelijk: een gezin dat haar goed kan gebruiken.”

Een leuke rol om te spelen?

“Ontzettend! Omdat Mariël door roeien en ruiten gaat en allerlei dingen doet waarvan ze later misschien spijt krijgt. Zoals naar instanties gaan en mensen schofferen. Het is erg vermakelijk om iemand te spelen die telkens te ver gaat. Ik vind dit een leukere rol dan iemand die continu enorm redelijk is.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 38. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers