Leonie ter Braak: ‘Ik omarm elk jaar’

Presentatrice Leonie ter Braak hoorde in 'Uit het leven gegrepen: Erasmus MC' ontroerende verhalen van ziekenhuisbezoekers. Ze leren haar meer genieten van het leven. 'Mijn gezondheid neem ik niet meer voor lief.'

Hoe is het om dit nieuwe programma te presenteren?

“Heel dankbaar. Dit raakt voor mij de kern, het gaat over het echte leven. Ik zag mensen op hun kwetsbaarst. Alle clichés komen dan boven. Ze proberen er allemaal het beste van te maken, hoewel sommigen de dood in de ogen kijken. Dat is mijn grootste nachtmerrie, maar dan spreek ik een vrouw met leukemie die naar het ziekenhuis komt met haar jeugdvriendin. Zij vertelt hoe rijk ze is doordat ze zulke lieve mensen heeft, die haar begeleiden. Dat is voor ons gezonde mensen enorm inspirerend.”

Hun verhalen zijn vast ook heftig. Hoe ga je daarmee om?

“Je kunt maar zoveel mensen spreken op een dag, omdat het mentaal best zwaar is. Ik stond vaak met een brok in mijn keel te luisteren. En ik moest het zeker van me af praten als ik thuiskwam. We komen ook in het Sophia Kinderziekenhuis en alles met zieke kinderen komt nog harder binnen nu ik zelf moeder ben. Als je een baby op de wereld zet, krijg je de allergrootste liefde, maar ook de allergrootste angst erbij. Er mag hem of haar nooit iets overkomen. Als je dan hoort dat een jongetje als baby al een harttransplantatie kreeg, raakt je dat extra diep.”

Het programma gaat ook over positief blijven onder zware omstandigheden. Kun jij dat ook?

“Ja, ik heb dat gen gelukkig, al gaat het zeker niet vanzelf. Ik wil ook weleens een deken over m’n hoofd trekken en alles vergeten, maar over het algemeen veer ik bij tegenslag juist op. In mijn carrière waren er bijvoorbeeld best wat teleurstellingen. Soms dreigde ik mijn baan te verliezen of hield iets ineens op. Dan merk ik dat ik mijn schouders eronder wil zetten en focus op wat ik wel heb.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 45. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers