Kerstmuziek met de sterren

Kerst zonder muziek is ondenkbaar, mijmert redacteur Carlijn Schepers. En juist omdat het elk jaar dezelfde liedjes zijn, roepen ze warme herinneringen op. Ook voor Willeke Alberti, André Rieu en Edsilia Rombley.

Dankbaar voor deze dagen

Misschien is dat ook waarom ik zo van Kerst hou. Omdat je wereld voor even heel klein wordt en is gevuld met alleen het allerbelangrijkste in het leven: gezellig samenzijn met mensen die je lief hebt. Nog een reden dat Queens ‘Thank God it’s Christmas’ mijn favoriet is. Ik ben dankbaar dat Kerst bestaat. Altijd krijg ik kippenvel bij die éne zin: ‘Let it be Christmas every day’. Och, kon dat maar. Al kun je de rest van het jaar wel altijd even terug naar die fijne feestdagen. Je hoeft er alleen maar een kerstlied voor op te zetten.

André Rieu

“Er zijn ontzettend veel kerstliedjes en elk jaar komen er wat bij”, zegt de violist. “Muziek is onmisbaar in deze tijd van het jaar, ik ben ermee opgegroeid. De liedjes geven me altijd een fijn gevoel van harmonie, vrede en saamhorigheid. Vooral ‘White Christmas’ van Bing Crosby neemt me mee terug in de tijd.

Terug naar vroeger

Willeke Alberti denkt ook terug aan vroeger bij haar favoriete kerstlied: ‘Ave Maria’. “Dat zong ik in 1987 met een heel jonge Johnny. Hij was acht en het was het eerste wat hij ooit zong. Ondanks zijn verkoudheid klinkt hij hartstikke zuiver.” Elke Kerst zet Willeke de plaat weer op, als ze de kerstboom optuigt. “Dan laat ik een traantje en bel ik iedereen dat ze er ook even naar moeten luisteren. O, mama is weer bezig, denken ze dan. Maar voor mij is het elk jaar weer een bijzonder moment.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 50. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers