Karin Bloemen: ‘Mannen moet je soms corrigeren’

In het programma Hiphop stars rapt Karin Bloemen over het seksueel misbruik in haar jeugd. ‘Het is een manier om jonge slachtoffers hierover aan het praten te krijgen.’

Hoe kwam je erbij om over dit zware onderwerp te rappen?

“Ik werd gevraagd mee te doen aan Hiphop stars en kreeg meteen last van mijn ambitie. Ik genoot altijd van Ali B op volle toeren; het idee om traditionele zangers en rappers bij elkaar te brengen, vond ik enig. Muziek is een universele taal, maar mijn generatie artiesten bereikt nauwelijks een jong publiek. We worden zelden gedraaid op de radio, terwijl we wel iets te vertellen hebben. Dus toen ik hoorde dat ik samen met rapper Jayh Jawson een nummer mocht schrijven, wist ik: ik ga in de lijn van mijn autobiografie een lied maken over seksueel misbruik en alles wat er door de #MeToo-beweging in gang is gezet.”

Was Jayh meteen enthousiast over je idee?

“Hij omarmde het direct; een rap moet authentiek zijn. Hij zei: ‘Dit gaat ergens over! Stop je hart en je gevoel erin!’ En dat heb ik gedaan. Het was een uitdaging. Ook het optreden zelf. Mijn probleem is dat ik goed kan imiteren. Ik ging dus iets te goed rappers na doen. Met mijn arm zwaaien, overdreven praten. Jayh moest erg lachen, maar zei: ‘Dat gaan we niet doen mevrouw.’ Ik moest mijn eigen stem gebruiken en in mijn eigen ritme komen. Dat was nog best lastig. Maar toen ik het eenmaal onder de knie had, knalde ik het eruit.”

Nu heb je veel in je leven gedaan; was dit een van de moeilijkste dingen?

“Zo! Als uitgangspunt kozen we Why tell me why van Anita Meijer als refrein; in de coupletten rapte ik. Ik had moeite op het podium in de Melkweg om de tekst te onthouden. Niet vanwege mijn leeftijd, maar omdat het zo confronterend was. Ik stond bijna te janken, want ik zag tussen al die jongeren in de zaal een meisje knikken met een blik van: je hebt gelijk, ik moet er ook over praten. Heel heftig. Als ik praat of zing over het misbruik, gebeurt er veel meer met mij dan wanneer ik praat over mijn vak. In mijn vak gaat het om leuk doen, zingen, prachtige kleding, mooie make-up, goede regie. Dat is de zonnige kant van mijn leven. Bij het misbruik gaat het over de zwarte kant van mijn leven. En die is echt heel zwart. Maar ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ze niet alleen zijn. En dat ze erover praten. Want als je er niet over praat, bescherm je de dader.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 12. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf