Joris Linssen: ‘Iedereen verdient een portie liefde’

Tijdens de Nacht van de vluchteling lopen Nederlanders door de nacht, om aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek. Hoe groot die is, toont Joris Linssen in de uitzending; hij bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Oeganda.

In de Nacht van de vluchteling lopen duizenden mensen in Nederland tientallen kilometers door de nacht. Net als de 65 miljoen vluchtelingen in de wereld, maar dan zonder doodsangst, verdriet, honger, pijn en uitputting. Het sponsorgeld dat ze ophalen, komt ten goede aan Stichting Vluchteling. Liesbeth Staats en liveprogramma rondom dit evenement om donateurs te werven voor Stichting Vluchteling. Deze voorziet in noodhulp aan vluchtelingen die worden opgevangen in de regio. In het programma zien we ook hoe dat gebeurt; Joris Linssen bezocht in Oeganda diverse vluchtelingenkampen.

Wat deed je precies in Oeganda?

“Het afgelopen jaar vluchtten meer dan een miljoen mensen uit Zuid-Soedan naar Oeganda. Vanaf het bruggetje waar ze het land binnenkomen, volgde ik de route die een vluchteling aflegt. Twee kilometer verderop is de eerste noodvoorziening. Daar vragen medewerkers wat er is gebeurd en wat iemand nodig heeft. Ze krijgen hier iets te eten, maar vinden er vooral liefdevolle troost. Vanaf daar trekken ze verder naar andere kampen.”

Wat maakte de meeste indruk op je?

“De liefdevolle manier waarop de medewerkers met de berooide vluchtelingen omgingen. Die kregen echt hun waardigheid terug. Ik kwam de vader tegen van een gezin met vier jonge kinderen. Ze waren net aangekomen uit weer een ander kamp en ze stonden in de rij om zich te melden. Ik mocht met hem mee om het hele traject te doorlopen, van de aanmelding tot het medische onderzoek en de voedselverstrekking. Een van zijn kindjes had hoge koorts en bleek malaria te hebben. De rustige en vriendelijke manier waarop de arts die vader geruststelde, hem vertelde dat ze dat goed konden behandelen… Alles ging zo rustig, zo aardig en zo vol naastenliefde. In Nederland merk ik soms dat we vluchtelingen ontmenselijken. Dan gaat het over stromen en tsunami’s. Maar dit zijn mensen zoals jij en ik. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt en je moet ze behalve eten ook een portie liefde geven. Dat doet Stichting Vluchteling daar echt. Op deze manier vind ik opvang in de regio een prima oplossing. Maar dan moet een organisatie zoals Stichting Vluchteling daar natuurlijk wel de middelen voor hebben.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 24. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De Nacht van de vluchteling is zaterdag 16 juni om 23.15 uur te zien op NPO 2

Tekst: Bea Kastrop