John Williams: ‘Bij alles vraag ik me af: waarom?’

We kennen hem van Een dubbeltje op zijn kant en Help, mijn man is klusser! Zijn nieuwe programma over uitvindingen is in wezen hetzelfde. ‘Het gaat altijd over mijn grote interesse in de medemens.’

“Laatst zei iemand: ‘In Briljant! krijgen de Nederlandse schuurtjes een podium.’ En zo is het”, zegt John Williams. “Alle uitvinders die in hun schuurtje of achterkamertje iets briljants hebben bedacht, mogen dat bij ons laten zien. Dat kan een geweldig idee zijn, waarvan je denkt: jij bent je tijd ver vooruit. Of het is een heel slecht idee, maar wel erg grappig.” Met deze nieuwe uitvindingen moet de wereld een beetje beter worden gemaakt, of dat nu schoner, socialer of gezonder is.

Crematie op locatie

Er zaten briljante ideeën tussen, aldus Williams. “Een vrouw die zichzelf de nieuwe Da Vinci noemt, kwam aan met een batterijtje dat zo groot is als een haartje. Het laadt zichzelf op via enzymen in het lichaam en werkt zodoende een leven lang, bijvoorbeeld in een pacemaker. De drager ervan hoeft dus nooit meer opengesneden te worden. Medisch-specialisten zijn laaiend enthousiast.” Een uitvinding die voor veel hilariteit zorgde was ‘crematie op locatie’. “De bedenker toonde een Dinky Toy. Ik zei: ‘Wat is daar nieuw aan?’ Hij vertelde dat het model stond voor een mobiel crematorium. Hoe vaak wacht de volgende groep al bij een crematie? Met de truck kan de overledene naar een zelf uitgekozen plek worden gebracht om in alle rust te worden gecremeerd. De man zei: ‘Zet er een partytent bij en je serveert hier na afloop cake met koffie.’ Hij was zo overtuigend, dat het hele team wel op deze manier gecremeerd wilde worden, haha.”

Rode draad

Er zit dus ook humor in het programma, iets wat Williams belangrijk vindt. Dat komt mede doordat er veel kleurrijke types aan meedoen. “En daar houd ik van”, zegt hij. “Het gaat me niet om de uitvinding alleen, maar ook hoe ze erop zijn gekomen.” Het is de rode draad in de programma’s die hij maakt. “Of het nu De slechtste chauffeur van Nederland of Een dubbeltje op zijn kant is; het gaat altijd om mijn grote interesse in de medemens. Als het net even anders is of er een verhaal aan vastzit, heb je me. Ik ben ontzettend nieuwsgierig. Mijn oma zei altijd: ‘Je had een vrouw moeten zijn, want je bent zo nieuwsgierig.’ In die zin ben ik nog steeds dat kind dat altijd vraagt: Waarom?”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 10. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf