Jeroen Spitzenberger: ‘Mijn basis ligt thuis’

Jeroen Spitzenberger (42) speelt een hoofdrol in de nieuwe dramaserie Oogappels. Hierin worden vier gezinnen gevolgd waarin de ouders zo goed en kwaad als het gaat proberen om hun puberkinderen op te voeden.

Wie speel jij?

“Tim. Hij heeft een leuke, gezonde relatie met zijn vrouw en ze hebben een elfjarige zoon. Uit een eerdere relatie heeft Tim twee puberdochters die bij zijn ex wonen. Tim is nogal chaotisch en inconsequent. Hij werkt vanuit huis als freelance grafisch vormgever en is absoluut een leuke en sociale vader. Alleen weet hij als opvoeder niet goed grenzen te stellen. Wanneer zijn zoontje concentratieproblemen krijgt, mede omdat ’ie te veel op zijn telefoon en achter zijn computer zit, moet Tim ingrijpen. De vraag is of hij zijn opvoedstijl op één lijn krijgt met die van zijn vrouw. Ik vind het goed dat in de serie allerlei onderwerpen langskomen waar ouders en kinderen van nu mee te maken krijgen. Het gaat onder meer over de verleidingen van internet, over prestatiedruk maar ook over echt nare zaken als sexting. Hoe ga je daar als tiener mee om? Wat vertel je aan je ouders? En hoe reageer jij daar als ouder op?”

Jouw kinderen zitten nog op de lagere school. Heb jij je door Oogappels al een voorstelling gemaakt van hun puberjaren?

“Jazeker, maar dat staat los van deze serie. Want ik stel me overal altijd al van alles bij voor. Zo zit ik in elkaar. Dat komt door mijn persoonlijkheid en doordat ik dit vak uitoefen waardoor ik sowieso al een beetje verknipt ben.”

Je bent een veelgevraagd acteur. Hoe belangrijk is jouw gezinsleven als rustpunt?

“Mijn agenda is eigenlijk altijd erg vol. Ik moet goed plannen en op mijn gezondheid en mijn rust letten. Maar wat elke werkende ouder vast herkent, is dat ik het soms juist als een rustpunt voel als ik weer even naar mijn werk mag, haha. Daar zijn de werktijden en de afspraken duidelijk, het is duidelijk wat er van me verlangd wordt en wat niet. Terwijl kinderen opvoeden soms een veeleisend, arbitrair en diffuus gebeuren kan zijn. Maar los daarvan is thuis natuurlijk mijn basis. Daar probeer ik niet met werk of de buitenwereld bezig te zijn. Ik ben er de laatste jaren ook wel beter in geworden om daar tot rust te komen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 3. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Oogappels is vanaf donderdag wekelijks om 20:30 te zien op NPO 1.

Tekst: Ernest Marx