Janny van der Heijden: “Heel Holland bakt draait om baktalent én passie”

Uit ruim 700 aanmeldingen zijn voor het vijfde seizoen van Heel Holland bakt weer tien amateurbakkers geselecteerd. Jurylid Janny van der Heijden vertelt over het selectieproces van de bakshow.

Vanaf zondag gaan tien thuisbakkers weer de strijd met elkaar aan in het populaire MAX-programma Heel Holland bakt. En ook dit jaar is het niveau hoog. Hoe doen ze dat toch, ieder jaar opnieuw tien talentvolle, thuisbakkers selecteren? “Het is een moeilijk en lang proces”, vertelt jurylid Janny van der Heijden. “Maar het is vooral heel erg leuk.”

Baktalent

Het is een van de sterkste kanten van het bakprogramma: het enthousiasme en de passie van de kandidaten en makers. Die passie is wat de kandidaten op de been houdt tijdens de opnames, én waar de juryleden naar zoeken tijdens het selectieproces. “Je moet het echt heel graag willen”, zegt Van der Heijden. “Anders worden het acht hele zware weken. Maar natuurlijk staat baktalent voorop. Dat is het allerbelangrijkste.”

Niet makkelijk

Wie mee wil doen, moet zich daarom door drie rondes zien te bakken. Het begint met een lange vragenlijst waarin iedere kandidaat moet vertellen hoe lang hij al bakt, wat zijn favoriete baksels zijn en waar hij goed in is. Maar ook omschrijven wie hij als persoon is en wat hij nog meer doet naast bakken. Het eerste seizoen waren er honderdvijftig aanmeldingen, dit jaar schreven meer dan zevenhonderd thuisbakkers zich in. “Kies daar maar eens de tien beste uit”, verzucht Van der Heijden. “Zoveel aanmeldingen maakt het niet makkelijker. Je moet altijd goede bakkers afwijzen. Gelukkig doen we het selectieproces niet alleen.”

Signatuurbaksel

Zo’n honderd mensen krijgen een uitnodiging voor de tweede ronde. Zij moeten een appeltaart en een signatuurbaksel maken. Die worden geproefd door bakkers die voor jurylid Robèrt van Beckhoven werken. Daarnaast krijgt iedere kandidaat een interview over hun liefde voor en kennis van bakken. Hieruit blijven 30 tot 35 bakkers over voor de laatste ronde.

Tijdsdruk

Dan komen Janny en Robèrt kijken. Alle kandidaten moeten in de bakstudio van Robèrt een klassiek baksel maken. En dat gaat net zoals in het echt: “De kandidaten bakken onder tijdsdruk en wij lopen rond om te kijken hoe en wat ze doen. Tijdens deze ronde zie je pas echt wat je in huis hebt. Laten mensen steken vallen, kunnen ze zich herpakken als iets fout gaat en hoe onderscheiden ze zich in creativiteit? Je ziet heel snel of iemand zijn baksel onder controle heeft.”

35 mokkataarten

Dit jaar ging de kandidaten in de laatste ronde aan de slag met een mokkataart. Dat betekende voor Janny en Robèrt dat ze 35 mokkataarten moesten proeven. “Dat gaat niet vervelen. Hoewel het er veel zijn, proef je grote verschillen tussen iedere taart. Maar ik moet toegeven dat ik voorlopig geen mokkacrème meer hoef”, lacht Van der Heijden.

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 35. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Heel Holland bakt is vanaf zondag 3 september terug op NPO 1. De eerste aflevering begint om 21.00 uur, de volgende afleveringen om 20.20 uur.

Tekst: Emmi van den Boom