Iris Frederix ‘schilderen geeft me een gelukservaring’

De kandidaten in Project Rembrandt schilderen inmiddels al de beste. Maar het echte kunstwerk (of mogen we zeggen: een plaatje!) is Iris Frederix (37). De schildercoach maakt de tongen én de kwasten los. ‘Ik benadruk graag m’n vrouwelijkheid.’

Iris, op Twitter maakten ze je na de eerste aflevering uit voor dictator en bazige juf. Had je deze reacties verwacht?

“Ik had totaal niet verwacht dat ik persoonlijk zo veel bij kijkers zou oproepen. Ik ben wel geschrokken van de reacties op Twitter, maar als je goed kijkt ben ik heel opbouwend. Met mijn commentaar probeer ik de kandidaten juist verder te helpen. Tijdens de opnamedagen was ik helemaal niet bezig met hoe ik zou over- komen. Het waren lange dagen, waarin veel meer gebeurt dan je op televisie ziet. Nu krijg ik gelukkig ook heel mooie, warme reacties. Zo schreef een vrouw dat ze door mij na lange tijd weer inspiratie kreeg om te gaan schilderen.”

Wat betekent schilderen voor jou?

“Door met kunst bezig te zijn, zie je de wereld mooier. Als het buiten regent denken de meeste mensen: ‘Bah, wat een rotweer’. Ik zie in de regen juist een bijzondere kleur grijs, of iemand met een mooie regenjas. Kunst geeft mij het gevoel van diepe rust, het is echt een gelukservaring om alleen in mijn atelier aan het werk te zijn. Maar ik geef ook graag masterclasses om mensen te inspireren.”

Jij bent moeder van twee zonen die de naam van twee beroemde schilders dragen. Dat is natuurlijk geen toeval?

“Mijn twee zonen, Raphaël (7) en Leonardo (5), zijn inderdaad vernoemd naar de grote Renaissanceschilders Rafaël en Leonardo da Vinci. Dat kan ook niet anders, want hun vader is ook een kunstschilder. Ik zie deze meesters als mijn zielsverwanten, omdat zij het hoogst haalbare met hun werk hebben bereikt. En als schilder wil ik me daar graag aan spiegelen. Mijn kinderen vinden het trouwens heel grappig om me zo op televisie te zien. Alleen zijn ze het niet eens met de titel die je in beeld ziet, ‘kunstenaar’. Volgens hen moet er staan ‘mama van Raphaël en Leonardo’. En daar hebben ze natuurlijk gelijk in.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 11. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carmen Fernald

Project Rembrandt is vanaf zondag te zien op NPO 1 om 21.20 uur.