Heel NLdoet: een betere wereld begint bij de Oranjes

Het Oranje Fonds is tijdens deze dertiende editie van Heel NLdoet in alle gemeenten van Nederland op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor sociale organisaties. En ook de Oranjes doen mee.

Prinses Beatrix die een hond wast en koningin Máxima als schoonmaker in de speeltuin: het zijn bekende beelden tijdens Heel NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van het jaar van het Oranje Fonds. Maar ook de rest van het jaar zetten de leden van de koninklijke familie zich in voor een betere wereld. Lintjes knippen, toespraken houden, prijzen uitreiken: ze hebben het er maar druk mee. De lijst van stichtingen, fondsen en andere organisaties waarvoor de Oranjes (ere-)lid, (ere-)voorzitter of beschermheer of -vrouw zijn is lang.

Eigen stichtingen

Sommige Nederlandse royals ­gingen een stap verder: zij richtten hun eigen stichting op. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop prinses Laurentien (50) zich al jaren inzet tegen laag­geletterdheid onder volwassenen en vóór meer (voor)­lezen bij kinderen. Ze is erevoorzitter van Lezen & Schrijven, de stichting die ze in 2004 oprichtte. Tegenwoordig geeft ze richting aan de internationale inspanningen van de stichting. Ook reikt Laurentien jaarlijks de Taalheldenprijzen uit en is ze actief bij de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.

Duurzaamheid

Bovendien zet de vrouw van prins Constantijn zich in voor duurzaamheid. Ze richtte in 2009 de Missing Chapter Foundation op, waarmee ze kinderen met bestuurders wil laten meedenken over dilemma’s omtrent de toekomst van de aarde. “We moeten nu doen wat de wereld nodig heeft”, zei ze in de NCRV-gids. In de door Laurentien geschreven kinderboekenreeks Mr. Finney komen haar twee speerpunten samen: voorleesboeken over duurzaamheid.

Het hele artikel leest u in de Avrobode van week 9. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Marjolein de Jong