Harrie Jekkers: ‘Mijn leven is een feestje’

Harrie Jekkers was 14 jaar van de radar, maar het podium trekt toch. In 'Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer' terug zingt hij weer met Klein Orkest. ‘Ik voel me een gezegend mens.’

De comebacktournee met Klein Orkest trok veel publiek. Had je dat verwacht?

“Mijn vriend Jeroen van Merwijk heeft mij wakker geschud. Ik had veertien jaar niets gedaan en hij wilde met mij weer het theater in. ‘Je bent gek, niemand zit meer op mij te wachten’, zei ik tegen Jeroen. Dat was dus niet zo: als het duo Jekkers en Jeroen speelden we voor volle zalen. En zo kwam het plan om Klein Orkest nieuw leven in te blazen. Met een voorstelling over een opstandig bandje dat uiteindelijk een succes werd, maar aan dat succes ten onder ging. Want zo is het gelopen. Iedereen wilde alleen maar ‘Over de muur’ horen en dat vonden we op een gegeven moment niet meer leuk. We waren in die tijd heel links en dwars. Onze collega’s van Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager deden alles. Die traden op voor de TROS en gingen playbacken op een marktplein in Lunteren. Daar hadden wij geen zin in. Wij wilden alleen voor de VARA en de VPRO spelen. Daardoor kregen we een bepaald publiek en dat is ons altijd trouw gebleven. We stonden toch wel raar te kijken toen we drie keer in een uitverkocht Carré speelden met publiek dat alles meezong.”

Deze zomer ga je voor het eerst optreden op Ibiza

“Ibiza is niet echt een cultureel eiland. Er zijn veel feesten met dj’s, hippies die vrijen op het strand en natuurlijk dingen als yoga. Maar theater is er niet, en dat wil ik nu proberen. Het is eigenlijk gewoon een geintje, want ik heb over belangstelling in Nederland niet te klagen. Op 16 augustus heb ik een theater afgehuurd en daar ga ik als een proefkonijn op het podium staan. De kaartverkoop loopt nog niet storm, maar als ik voor zeventig man moet gaan spelen, vind ik dat ook goed.”

Waarom blijft het podium je trekken?

“Ik geloof dat het woord troost is. Er is zoveel ellende, ik zie het als mijn taak om iets te maken dat zo mooi en leuk is dat mensen even vergeten hoe lelijk de wereld soms kan zijn. Ik voel me een gezegend mens. Ik heb een bijzonder leven, ga op reis naar mooie landen, heb veel vriendinnen gehad, maar ook verbroken relaties. Nu heb ik een leuke vriendin met wie ik gelukkig ben. Mijn leven is een leuk feestje.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 32-33. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carmen Fernald