Ghislaine Plag: ‘Ik wil graag iets betekenen’

Elke werkdag is radiomaker en presentator Ghislaine Plag te horen in Spraakmakers. Radio past bij haar. In deze tijd vindt ze haar werk extra bijzonder, maar ook lastig.

Hoe zie jij jouw rol nu op de radio?

“Ik vind het de laatste tijd best moeilijk om mijn werk goed te doen. Welke toon sla ik aan? Ik wil de zaken niet bagatelliseren, maar ze ook niet groter maken dan ze zijn. In het begin belde ik veel met medici en vroeg: ‘Waar is behoefte aan?’, ‘Wat moet onze tone of voice zijn?’ en ‘Wat is onze rol als journalist?’ Zo probeerde ik een goed beeld te krijgen. We boden toen een soort troost en afleiding. Dankzij het programma ontstonden fantastische initiatieven, waarbij ondernemers elkaar een hart onder de riem staken. Het was fantastisch om iets voor het welzijn van de mensen te betekenen, maar juist de laatste tijd is dat zo moeilijk. Er heerst veel somberheid, frustratie en boosheid. Het gebrek aan uitzicht wordt steeds groter, ik zie mensen ongelukkig worden. En ik wil zo graag iets voor hen betekenen, maar wat? Vanmorgen ging het in de uitzending over het geestelijk welzijn van studenten. Dat houdt me erg bezig. Mijn studententijd was zo leuk en intens, zij missen dat nu.”

Wat was je ambitie dan?

“Ik zit in de journalistiek omdat ik verhalen wil horen en mensen wil ontmoeten. Het gaat niet om mij, maar om de ander. Daarom past radio beter bij me dan tv. Ik wil niet op de voorgrond, ik wil een schakel zijn tussen het publiek en de gasten die ik interview.”

Waar komt dat vandaan?

“Ik kom uit een heel sociaal nest en heb het altijd heerlijk gevonden om gesprekken te voeren. Laatst had ik autopech. Eerst met de wegenwacht en daarna met de sleper had ik fantastische conversaties. De sleper had nog nooit van mij gehoord en zei: ‘Wat een gekke naam!’ Het ging van namen over naar kinderen en de ellende die hij soms in zijn werk zag. Hij bood aan me thuis te brengen, maar ik wilde wandelen. Hij kwam me achterna en zei: ‘Dankjewel voor het leuke gesprek!’ Dat ik pech had was natuurlijk balen en ik was daardoor laat thuis, maar ik dacht ook: ik heb wel twee heel interessante mannen ontmoet.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 10. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf