Frans Bauer: “In Amerika is alles zó overdreven”

Frans en Mariska Bauer hebben voor Avrotros een roadtrip van twee weken door de Verenigde Staten gemaakt, zónder de kinderen. Ze raken niet uitgepraat over 'Frans Bauer in Amerika'. Het was fantastisch. Maar ook: wat is Nederland toch lekker gewoon.

Wat was de bijzonderste halte?

Frans: “De amish, dat vergeet ik nooit meer. Die mensen leven zoals tweehonderd jaar geleden, zonder techniek, zonder stroom. Voor mij was het nare ellende.”

Mariska: “Wij waren er een paar dagen, dan valt het nog wel mee, maar stel je voor dat je altijd zo moet leven. Zonder telefoon, zonder televisie, een spijkerbroek kennen ze niet, ze lopen allemaal in klederdracht. Ze maken zelfs geen foto’s. Ze borduren de naam en geboortedatum van hun kinderen en hangen dat aan de muur. Onvoorstelbaar.”

Hoe hebben jullie de beroemde Amerikaanse gastvrijheid ervaren?

Frans: “Amerikanen zijn onvoorstelbaar vriendelijk en gastvrij, alles is gericht op service. Je komt er geen vies toilet tegen. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen hoe echt het allemaal is. Op de dag dat we de echte Rocky ontmoetten, de man op wie die film is gebaseerd, waren we te gast bij een boksgala. Wij zaten aan de hoofdtafel en het was alsof ze ons al jaren kenden. Ontzettend leuk, maar ik vraag me dan wel af of ze je de volgende dag nog zouden herkennen.”

Wat maakte de meeste indruk?

Frans: “Ons bezoek aan Ground Zero in New York was wel het indrukwekkendste moment van de reis. Bij het monument van 9-11 liggen elke dag witte rozen bij de namen van slachtoffers die die dag jarig zouden zijn. Dat komt wel even binnen.”

Mariska: “Ik had daar kippenvel, het is er stil, niemand lacht, de wind blaast het water van de kunstmatige watervallen zachtjes in je gezicht. Het was zo groot, zo indrukwekkend. Ze gaan er daar zo mooi mee om.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 11. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Frans Bauer in Amerika is vanaf zaterdag 17 maart wekelijks om 22.10 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Tijgerbloed Teksten