Erben Wennemars: “Deze Winterspelen worden onvergetelijk”

Erben Wennemars (42) heeft van zijn hobby tweemaal zijn beroep gemaakt. Hij begon met schaatsen als liefhebber, werd er goed in en ging er geld mee verdienen. Nadat hij zich in 2010 niet had geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver, ging hij mee als schaatsanalist. “Mijn vrouw hoopte dat ons leven na mijn schaatscarrière rustiger zou worden, maar het is nog steeds druk.”

Zodra het woord Pyeongchang valt glinsteren de ogen van Erben. Nog even en hij zit in Zuid-Korea om in Pyeongchang (in feite Gangneung) live de prestaties van de schaatsheren te analyseren. Ook schuift hij ’s avonds aan in Studio Sportwinter en is hij op NPO Radio 1 te beluisteren tijdens alle schaatswedstrijden. “Alle ingrediënten zijn aanwezig om deze Spelen onvergetelijk te maken,” zegt hij.

“Nederland neemt deel met een ploeg fantastische rijders met een mooie historie. Neem Sven Kramer, met wie ik nog heb geschaatst. Ik heb hem zien opkomen, maar was er ook bij in Vancouver toen hij op de 10 kilometer een foute wissel maakte en zo het goud verloor. In Sotsji zag ik vier jaar later hoe hij die afstand net niet won van Jorrit Bergsma. Maar nu kan het gebeuren. Die wedstrijd wordt prachtig!”

Wat maakt Kramer misschien wel de grootste schaatser die we hebben gehad?

“Hij is dé grootste. Dat komt door zijn fysiek en hardheid. Niemand is zo professioneel als hij; zo gefocust, zo bezig met zijn lichaam en materiaal. Ook middelmatige schaatsers kunnen een keer een olympische medaille winnen, maar terwijl de druk erop staat doet Sven dat al tien jaar. Van hem wordt altijd verwacht: dat doet hij wel even. En dan doet hij het ook. Dan ben je een echte kampioen.”

Als hij niet die 10 kilometer wint, beschouwt hij dan zijn carrière als mislukt?

“Ik heb het er weleens met hem over en zo voelt hij dat, ja. Grote onzin natuurlijk. Maar ik denk dat hij die druk nodig heeft om straks te vlammen. Want hij gaat die titel gewoon binnenhalen, hoor.”

In Sotsji won Nederland 24 schaatsmedailles. Kunnen we daar overheen?

“Dat gebeurt niet. De concurrentie is evenwichtiger, er zal meer strijd zijn. Dat is ook veel leuker, voor iedereen. De Amerikanen en Japanners zijn op oorlogssterkte, de Noren komen er weer aan.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 6. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Studio Sportwinter is tijdens de Winterspelen iedere dag om 20.30 uur te zien op NPO 1, op zaterdagen om 21.30 uur.

Tekst: Bram de Graaf