Edsilia Rombley: ‘Ik geloof in het goede’

Edsilia Rombley, een van de beste zangeressen van Nederland, is al eerder gevraagd om mee te doen in The Passion, maar het was nooit het juiste moment. Dit jaar wel. Daarom speelt ze op Witte Donderdag, in het historische Dordrecht, Maria. ‘Dit tv- evenement raakt vrijwel iedereen’

Hoe zie jij de Maria figuur?

“Ze is een sterke vrouw, droevig en zorgzaam. Een vrouw die niet weet waarin ze terechtkomt. Ik probeer me in te leven in dat moederschap, hoe moeilijk het is dat je op een dag je kind moet loslaten, zal gaan verliezen. Bij mij is er altijd de angst dat mijn kinderen iets over- komt. Haar zoon werd gehaat, terwijl hij het goede zocht. Mijn jongste dochter vroeg vorig jaar bij de uit- zending van The Passion: ‘Waarom wordt hij verraden en meegenomen?’ Eigenlijk had ik geen antwoord. Want ja, hoe kan de ene mens de ander zoiets aandoen? Ik begrijp het zelf niet eens en dan valt het een kind zeker niet uit te leggen: waarom bestaat het kwaad?”

Stel je voor dat een van jouw kinderen een heel zware weg zou kiezen?

“Mijn eerste reactie zou zijn om te waarschuwen, maar dat is natuurlijk niet voldoende. Ik zou haar vertellen wat die keus kan inhouden, wat de consequenties kunnen zijn. Maar als ze oud genoeg zijn moet je de kinderen toch de kans geven alles zelf te leren, met vader, Huub Oosterhuis. Daar zag ik dat je het geloof ook ruimer kunt beleven. In hun opvatting over God past het woordje ‘goed’. En daar geloof ik in: het goede. Er zijn tijden waarin ik wil danken voor al het mooie dat ik ontvang en vragen om over ons te waken.”

Huub Oosterhuis schreef in een gedicht ‘Zolang de oorlogen duren/de levenden sterven/de doden niet opstaan/zullen wij zingen.’ Tjeerd zette het op muziek en jij zong. Kan zingen de wereld veranderen?

“Veranderen misschien niet, maar het kan werken als een medicijn. Dat zie je bij zieken, mensen die het zwaar hebben, of bij mensen met dementie die opleven als ze muziek horen van vroeger. Muziek neemt niemand je af, ook niet als herinnering en het maakt niet uit om welke muziekstijl het gaat. Denk bijvoorbeeld aan de slaven die het vreselijkste werk moesten doen en dan samen zongen. Zo viel het zwoegen wat lichter. Nee, muziek zal het kwaad niet wegnemen, maar het geeft ons kracht om het kwaad aan te kunnen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 15. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ella Weisbrod