Duncan Laurence: ‘Ik focus me op het positieve’

Verbaasde reacties alom toen bekend werd dat de vrij onbekende Duncan Laurence de Nederlandse inzending is van het Eurovisie Songfestival. Maar al snel werd hij genoemd als topfavoriet. ‘Hier droomde ik alleen maar van.’

Het songfestivalavontuur begon voor Duncan Laurence met een telefoontje van Ilse DeLange. Op die doodnormale zondagochtend stapte de 25-jarige zanger in de achtbaan die Eurovisie Songfestival heet. Duncan de Moor, zijn echte naam, had altijd contact gehouden met zijn coach van The voice of Holland – waarin hij in 2014 halve finalist was. Soms liet hij haar zelfgeschreven nummers horen, zoals ‘Arcade’. “En toen belde Ilse me ineens op”, vertelt Duncan. “Ze zei: ‘Ik denk dat ‘Arcade’ naar het Songfestival moet. Sta je daarvoor open?’ Ik antwoordde: ‘Ja, let’s go!’”

Je twijfelde geen seconde?

“Natuurlijk stond ik eerst met mijn mond vol tanden, maar daarna vond ik het meteen een goed idee. Ik hoop dat dit een springplank is voor een lange muzikale carrière. Gelukkig voelde ‘Arcade’ voor mij ook als de kern van wat ik wil doen. De muziek die ik wil maken zit er helemaal in.”

Waar gaat het nummer over?

“Dit lied is waar muziek maken voor mij over gaat: verhalen vertellen. ‘Arcade’ gaat over een dierbare die overleed toen ik jong was. Zij verlangde tot haar dood terug naar een liefde die er niet meer was, een stukgelopen relatie. Dat beeld greep mij zo aan dat ik het in dit lied verwerkte.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 19. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers