Dione de Graaff: “Een gala presenteren ligt buiten mijn comfortzone”

Dione de Graaff en Tom Egbers presenteren dit jaar weer samen het NOC*NSF Sportgala. Avrobode blikt met Dione vooruit op de avond en terug op het sportjaar.

Hoe beleef jij zo’n Sportgala?

“Ik vónd het altijd heel veel gedoe. Zat ik van tevoren wekenlang in de stress over wat ik ging aantrekken. Eenmaal op het podium dacht ik alleen maar: kijk vooral niet naar mij. Een gala presenteren ligt behoorlijk buiten mijn comfortzone. Toch vind ik het stiekem heel leuk om te doen. Daarom heb ik besloten er voortaan iets moois van te maken en er helemaal voor te gaan. Ik heb een prachtige jurk uitgekozen, iets wat ik nog nooit eerder heb gedragen.”

Hoe belangrijk zijn die prijzen voor de sporters?

“De winnaars worden deels door een vakjury, deels door collega-sporters gekozen. Juist dat laatste vinden de sporters heel prettig, want het is toch een blijk van waardering. Los daarvan is het natuurlijk mooi en e ervol om beloond te worden voor je prestaties. Voor de een is zo’n prijs belangrijker dan de ander. Dat sommige sporters er niet bij zijn omdat ze trainingskamp of v akantie hebben, snap ik heel goed.”

Welke sportmomenten zijn jou het meest bijgebleven?

“De gouden medaille van Jan Smeekens op de 500 meter bij de WK afstanden in Gangneung. Enerzijds omdat ik er zelf bij was, anderzijds omdat ik het hem zo gunde nadat hij in 2014 in Sotsji op een haar na de olympische titel aan Michel Mulder kwijtraakte. Maar ook het dramatische afscheid van Usain Bolt op de WK atletiek in Londen. Maandenlang werkte hij naar dat moment toe, en dan wordt hij derde op de 100 meter! Daarna viel hij bij de estafette ook nog eens geblesseerd uit. Ik zat met Gregory Sedoc in de studio; het was zo’n idiote avond. Maar ook dat is sport.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 50. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Het NOC*NSF Sportgala is op dinsdag 19 december om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Vanessa Vunderink