Dione de Graaff: ‘Ooit gooi ik het roer om’

Ze werkt al ruim 25 jaar bij Studio sport, maar nu maakt Dione de Graaff een uitstapje als presentator van Het museum van Nederland. ‘Ik heb nooit een duidelijk plan gehad met mijn carrière.’

Zien de kijkers nu een andere Dione?

“Mensen die mij alleen kennen van het Sportjournaal hebben niet zo’n goed beeld van me. Daarin vertel ik het nieuws en lach ik als ik iets grappig vind. In programma’s zoals De avondetappe ben ik natuurlijk wel mezelf. De Dione in dit programma zal niet anders zijn. Mensen zien nu hooguit dat mijn interesses verder reiken dan sport. Ik houd van geschiedenis en ik heb een grote liefde voor atlassen. Al van jongs af aan zit ik daar graag met mijn neus in. Mijn vader kwam als verslaggever over de hele wereld, ik zocht dan op waar hij was. Nog steeds kan ik uren zoet zijn met een atlas. En ik houd van muziek, luisteren naar Americana en concerten bezoeken.”

Toch kwamen die interesses nog niet eerder in je werk naar voren. Waarom nu wel?

“Het voelt nu goed om verder te kijken. Om te ontdekken of ik mijn andere interesses ook in werk kan omzetten. Dat gevoel had ik tien jaar geleden minder sterk. Na al die jaren heb ik het ook nog steeds naar mijn zin bij Studio sport, anders zou ik er niet meer zitten, maar ik vind het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Het is erg prettig dat we bij Studio sport elkaar zo goed kennen, maar het is ook leerzaam om een keer een team om je heen te hebben dat anders werkt, bij een programma over andere onderwerpen dan sport.”

Kun je je ook voorstellen dat je de sport helemaal achter je laat?

“Ik ben altijd van plan geweest ooit het roer om te gooien. En dat idee heb ik nog steeds, maar waarom zou ik dat nu al doen? Ik heb het nog zo leuk bij Studio sport, en ik kan dat aanvullen met programma’s zoals dit.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 50. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers