Cornald Maas: ‘Het voelde ook al mijn overwinning’

Een jaar later dan gepland vindt het Eurovisie Songfestival in Rotterdam plaats. Cornald Maas verheugt zich erop, al kleeft aan de Nederlandse winst in 2019 ook een nare herinnering

Flink gefeest na Duncans overwinning?

“Vanwege alle interviews en plichtplegingen was ik pas om vijf uur ’s ochtends terug in het hotel. Na een paar biertjes heb ik even geslapen en toen vlogen we alweer terug naar Nederland waar we direct door moesten naar Pauw. Ik ben daarna mijn bed ingedoken en dacht: maandagochtend bel ik mijn vrienden wel om te horen hoe zij alles hebben ervaren. Ik werd wakker door de telefoon: mijn vader was plotseling overleden. Hij was 83, nooit ziek. Stond nog steeds op de ladder om bladeren uit de dakgoot te halen. Het was waarschijnlijk een virusinfectie met een hartaanval tot gevolg.”

Keken jullie vroeger thuis in Bergen op Zoom naar het Eurovisie Songfestival?

“Jazeker. Vanaf begin jaren 70 was ik groot fan. In 1974 mocht ik voor het eerst opblijven voor de live-uitzending. Ik had al elpees van Mouth & MacNeal en ze deden mee met ‘I see a star’. ABBA won, zij werden derde. Sindsdien heb ik geen enkele editie gemist, later keken ook vriendjes en grootouders mee. Ik maakte zelf voorbeschouwingen van alle deelnemers en liedjes, stelde categorieën op waarvoor ieder van ons punten moest geven, van tekst tot uiterlijk. Mijn vader lette daarbij op andere aspecten dan ik, zoals het decolleté. Dat waren heerlijke avonden.”

Hoe schat je de kansen van Jeangu Macrooy in dit jaar?

“Ik heb niet het gevoel dat we opnieuw zullen winnen. Anders dan het jaar hiervoor moest Jeangu nu een song schrijven waarvan hij op voorhand wist dat hij naar het Songfestival zou gaan – dat leek me een pittige klus. De wedkantoren dichten hem geen hoge positie toe met ‘Birth of a new age’. Maar hij gaat hen nog verrassen. Inhoudelijk gaat het, naast over geloof in jezelf, over diversiteit en inclusiviteit en zijn Surinaamse achtergrond. Het belichaamt heel erg het Nederland zoals ik het graag zie. Het is een krachtig visitekaartje. Het belangrijkste is dat we al in de finale staan en dat we van de grootste kneus van Europa een gidsland zijn geworden.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 20. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf