Bert van Leeuwen: ‘Zonde om boos te blijven’

Deze week begint alweer het 21e seizoen van Het familiediner, onvermoeibaar gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Ook nu beslecht hij familieruzies. Jammer alleen dat bij een goede afloop knuffelen niet is toegestaan.

Word je na zoveel jaar nog altijd geraakt op zo’n draaidag?

“Ja, een volmondig ja. Het blijft mooi dat wij situaties die jarenlang vastzitten op een goede manier kunnen loswrikken. Natuurlijk is het frustrerend wanneer het niet lukt, maar vaak loopt het goed af. Het moment dat mensen weer elkaar in de ogen kijken en zeggen: ‘Ja, ik wil dat het goed komt’, dat blijft altijd bijzonder.”

Zet je kijkers aan het denken over de manier waarop ze met ruzies omgaan?

“Ja, ik weet dat dat gebeurt. Onlangs zei iemand tegen me: ‘Door jouw programma ben ik weer met mijn zus gaan praten. Dus ik dacht, voordat jij op een dag op de stoep staat, kan ik mijn zus beter zelf bellen!’ Ik hoop dat kijkers inzien dat het heel zonde is om jarenlang boos te blijven. De belangrijkste les die ik zelf heb geleerd door dit programma is: los ruzies zo snel mogelijk op, laat ze niet uit de hand lopen. En: blijf altijd kritisch op jezelf. Het is heel belangrijk om naar je eigen aandeel te kijken.”

Ben jij iemand die makkelijk ruzie maakt?

“Nee. En dat vind ik niet alleen maar een goede eigenschap hoor. Ik ben best rationeel ingesteld. Ik denk nuchter: oké, we hebben een meningsverschil, vervelend, hoe lossen we dat op? Ik probeer te voorkomen dat ik een andere mening meteen opvat als een persoonlijke belediging. En het is al helemaal niets voor mij om geëmotioneerd dingen naar iemands hoofd te slingeren. De andere kant is dat ik soms wel zaken wegstop. Dan vind ik het al snel niet de moeite van een discussie waard. Terwijl het soms echt beter is om dingen uit te spreken.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 3. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide