Bert van Leeuwen: ‘Blijf met elkaar in gesprek’

Het scheelde weinig of 'Het familiediner' was vroegtijdig gestopt. Het bij elkaar brengen van ruziënde familieleden ging in het begin moeizaam, maar inmiddels maakt Bert van Leeuwen het programma al twintig jaar.

Je was veertig toen het programma begon, nu ben je zestig. Wat doe je anders?

“Ik had een cursus mediation gevolgd om te leren hoe je tot een oplossing van een conflict komt. Maar in het begin werkte ik teveel op m’n gevoel en vertrouwde ik teveel op mijn overredingskracht. Ik probeerde mensen over te halen. Toen kende bijna niemand het programma nog en kon ik het me veroorloven om iemand als verrassing mee te nemen. Dan liet ik die persoon bijna in de armen lopen van de zus of broer met wie er ruzie was. Dat is natuurlijk niet de goede manier. Al doende leerde ik: geef de mensen de kans om zelf na te denken, hun eigen afwegingen te maken.”

Is in die twintig jaar de problematiek veranderd?

“In de kern niet: het gaat altijd om mensen die ten diepste gekwetst zijn door iemand van wie ze dat niet hadden verwacht. Er zijn verschillende soorten ruzie: de zakelijke ruzie (broers die samen een bedrijf hebben), de schoonfamilieruzies (zoon is zo veranderd sinds hij met haar is), ruzie om erfenissen, en de ruzie als mensen gezellig samen op vakantie gaan. Daar zijn nu de socialemediaconflicten bijgekomen. De zus die niet naar een verjaardag gaat en op Facebook zet dat ze geen zin heeft. Al die WhatsAppgroepen waarin verkeerde opmerkingen worden gemaakt, te snel, te onhandig. Maar die conflicten zijn meestal oplosbaar. De lastigste zijn de ruzies om erfenissen. Bijna altijd ligt er iets heel anders onder, iets wat soms in jaren is opgebouwd.”

Wat zou je wel van de daken willen schreeuwen?

“Relativeer! Trek je niet alles zo snel zo persoonlijk aan. Mensen zijn soms gauw gekwetst en meestal wil de andere partij die ellende ook niet. Realiseer je dat en blijf met elkaar in gesprek.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 19. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ella Wiesbrod