Annemieke Schollaardt: ‘Het weekend ligt weer open’

Na jarenlang vooral in het weekend radio te hebben gemaakt, is Annemieke Schollaardt sinds kort iedere werkdag rond lunchtijd te horen op NPO Radio 2. Ook haar gezin vindt dat fijn.

Hoe bevalt het dat je nu niet meer ieder weekend hoeft te werken?

“Dat voelt heel apart. Ik heb sinds 2007 geen normaal weekend meer gehad. Altijd werken. Toen ik in die tijd begon met mijn vaste weekendprogramma’s bij 3FM had ik bovendien vaak avonduitzendingen. Ik kon nauwelijks nog afspreken met mijn vrienden. Dat vond ik in die jaren soms best lastig. Ook familiebezoekjes waren niet vanzelfsprekend. Ik ben er vaak niet bij geweest. Het grappige is dat mijn privéleven nu heel anders is dan destijds. Nu heb ik mijn man Phil en onze dochter van acht. Dat scheelt enorm.”

En nu ligt elk weekend open.

“Dat is ongelooflijk fijn. Qua tijdsindeling waren de laatste jaren voor mijn gezin in dat opzicht natuurlijk niet ideaal. Als ik aan het werk was, was mijn kind thuis. Maar zat mijn kind op school, dan was ik juist vaak thuis. We hebben nu meer tijd samen. Ik geniet nu echt van mijn weekend! Overigens moeten de eerste weekendjes weg nog wel komen hoor. Want met alle coronarestricties vind ik het nu niet zo relaxed, dus dat gaan we later allemaal inhalen.”

Je hebt eens gezegd: ‘Presenteren kun je leren maar betrokkenheid en fascinatie niet.’ Wat maken die twee eigenschappen zo belangrijk?

“Als je niet betrokken bent, hoort de luisteraar dat meteen. Ik kan me niet voorstellen dat je zonder betrokkenheid een goed radioprogramma kunt maken. Fascinatie slaat bij mij vooral op mijn liefde voor muziek. Ik wil als radiomaker iets voelen bij de muziek die ik draai en betrokken zijn bij de verhalen van luisteraars en bij het nieuws. Daarover moet je kunnen meedenken en meepraten. Ik deed vorig jaar als invaller een tijdje het programma van Stefan Stasse, net toen corona in Nederland uitbrak. Dat waren voor mij heel bijzondere radioweken. Want ik zat samen met de luisteraar in vertwijfeling. ‘Wat gebeurt er?! De scholen moeten dicht?! Iemand die ik ken heeft corona!’ Dan kun je niet vrolijk overschakelen naar de volgende populaire plaat.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 25. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx