Anita Witzier: ‘Ieder mens heeft een verhaal.’

Anita Witzier presenteert een nieuwe reeks van De reünie. Het belooft een mooi seizoen te worden, denkt de presentatrice. ‘Ik word er steeds weer in bevestigd: ieder mens heeft een verhaal.’

De reünie wordt nu opgenomen op de oude scholen en niet in de studio. Was je meteen enthousiast over deze opzet?

“Jazeker. De meerwaarde is enorm, de reünisten zelf vinden het geweldig om terug te zijn op de plek waar het allemaal is gebeurd. Waar de herinneringen ook fysiek liggen. Er is zoveel herkenning en dat doet ook wat met de sfeer. De kandidaten zijn ontspannener, voelen zich meteen thuis op deze vertrouwde plek. Ik denk dat het een heel mooie serie is geworden. Ik heb er een goed gevoel over.”

Wanneer is een opnamedag voor jou geslaagd?

“Als we mensen blij hebben kunnen maken, als ze hun verhaal hebben kunnen vertellen of weer bij elkaar zijn gebracht. Dat geldt voor De reünie, maar ik had dat ook bij Memories altijd al. Als wij als team hard hebben gewerkt om een ontmoeting te arrangeren en ik zie hoe waardevol het voor de mensen is, dan is mijn dag goed. Dan ga ik blij naar huis en ben helemaal niet bezig met de uitzending. Nee, op dat moment gaat het echt om de mensen. Daar haal ik ontzettend veel voldoening uit.”

Heb je een bijzondere herinnering aan de middelbare school?

“Heel veel natuurlijk, maar een schiet me direct te binnen. Ik herinner me nog een uitspraak van mijn leraar Engels na een mondeling examen. Ik weet nog dat hij een rode en zwarte pen had en dat ik tijdens het mondeling enorm gefocust was op die rode pen, want die kwam alleen tevoorschijn als je iets fout zei. Maar die pen kwam dus niet. Na het examen sprak hij de woorden: ‘Unbelievable, such a forward girl like you from such a backward village!’ Hilarisch! En ik kreeg een 10. Briljant. Mijn man herhaalt deze zin nog steeds wel eens. Zulke dingen vergeet je nooit meer.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 42. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit