Angela Schijf: ‘Eva is nu iets milder’

Al sinds 2007 speelt actrice Angela Schijf politieagente Eva van Dongen in Flikken Maastricht. De misdaadserie is alweer toe aan het vijftiende seizoen. ‘Elk jaar verheug ik me er weer op om met mijn Flikkenfamilie aan het werk te mogen.’

Hoe voelt het dat Flikken Maastricht aan seizoen vijftien begint?

“Het is natuurlijk een mooi getal, maar niets meer dan dat. Voor mij is het geen mijlpaal. Dat neemt niet weg dat ik het heel bijzonder vind dat we al zo lang in de lucht zijn, maar dat vond ik vorig jaar en het jaar ervoor eigenlijk ook al. Het is sowieso elke keer weer fijn als we nog een seizoen mogen maken, want deze serie past me nog steeds als een warme jas. Elk seizoen verheug ik me er weer op om met mijn Flikken-familie aan het werk te mogen. Want zo voelt het echt.”

Had je verwacht dat de serie zo lang zou meegaan?

“Ik kan me nog levendig de ochtend herinneren na de allereerste uitzending in 2007. De kijkcijfers waren door het dak gegaan. We zaten bijna op 1,3 miljoen kijkers en dat bleef de weken erna maar groeien. We wisten dat we iets bijzonders in handen hadden, vervolgens hoop je dat de serie het misschien drie of vier seizoenen volhoudt. Dat ging maar door. Ik vind het ongelooflijk dat we telkens weer de bevestiging krijgen dat zo veel mensen Flikken leuk vinden. Het is een unicum, we zijn inmiddels de langstlopende dramaserie van het land.”

Wat gebeurt er allemaal in het nieuwe seizoen?

“Daar wil ik niets van weggeven, behalve dat we afscheid nemen van iemand. Wat mij betreft met een kleine traan. We verwelkomen ook weer andere mensen en beginnen aan een lange verhaallijn. En we hebben dit seizoen mooie gastrollen van onder anderen Bas Keijzer, Harriët Stroet, Boris van der milder ’ Ham, Arthur Japin en – wat ik vooral leuk vind – Tygo Gernandt. Als twintigers hebben we samen een heel mooie film gemaakt, Van God los. Daarna hebben we nog maar één keer samengewerkt, toen Tygo in seizoen vijf van Flikken Maastricht ook een gastrol had. Wanneer we elkaar zien, schieten we als vanzelf terug in de tijd. Dan beginnen we automatisch Limburgs met elkaar te praten zoals we dat in Van God los ook deden. Het voelt met Tygo als een warm weerzien.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 1. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx