André van der Toorn: ‘Ik ben goed in overleven’

Na een behandeling aan lymfeklierkanker is André van der Toorn (56) helemaal schoon verklaard. Deze week start een nieuwe reeks van Wegmisbruikers en de presentator zit vol levenslust. ‘Mijn ziekte heeft iets positiefs gebracht.’

De mobiele telefoon van André staat vol met foto’s uit 2017: het jaar dat zijn leven op zijn kop stond. In juni werd lymfeklierkanker bij hem geconstateerd en zijn relatie liep na twee decennia stuk. “Het was een krankzinnig jaar,” zegt hij in een koffietentje in Hilversum. “Er zat een tumor bij mijn ruggenwervel. Door de chemokuren werd mijn geheugen minder, daarom heb ik overal foto’s en vlogs van gemaakt. Daarop zie je hoe ik mezelf huilend injecteer en hoe de laatste plukken van mijn uitvallende haar worden weggeschoren. Kijk…” Hij toont een foto waarop hij helemaal kaal is.

Hoe gaat het nu met je?

“Goed. In december hoorde ik dat de tumor weg was en er geen uitzaaiingen waren. Ik moet nu elke drie maanden op controle.”

Leidt dat ook tot extra creativiteit en overlevingsdrang?

“Absoluut. Voor ik ziek werd wist ik al dat ik een doordouwer was. Na de diagnose besloot ik er met gestrekt been in te gaan, want ik vond mezelf te jong om te sterven. Ik wilde nog veel en heb vier onwaarschijnlijk lieve kinderen. Na de operatie moest ik opnieuw leren lopen. De hel! Mijn lieve vriend Kees van der Spek (presentator van Oplichters in het buitenland, red.) ging mee naar het revalidatiecentrum en zweepte me op: ‘Kom op, nog een keer!’ Ik ben enorm goed in overleven geworden.”

Heeft de rampspoed tot nieuwe inzichten geleid?

“Mijn leven is 180 graden gedraaid, in positieve zin. Mijn angsten en onzekerheden zijn weg. Ik vind het daarnaast belangrijk dat het in mijn programma’s nu structureel ergens over gaat. Zo ben ik momenteel De kankershow aan het schrijven. Het wordt snoeihard. Het gaat erover wat je allemaal tegenkomt als je kanker krijgt en wat je kunt doen om overeind te blijven. Het is een deel van mijn verwerking. Zo ben ik ook terug geweest naar het ziekenhuis om weer die specifieke geur te ruiken en heb ik met de zusters gesproken. Zo kan ik het een plek geven. Ik heb een overlevingstechniek ontwikkeld die anderen kan helpen, merk ik.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 41. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Wegmisbruikers is vrijdagavond te zien op SBS6 om 20.30 uur.

Tekst: Bram de Graaf