Abbey Hoes emotioneel bij euthanasiescène in Dokter Deen

Een drama in Dokter Deen: de piepjonge huisarts Pip, gespeeld door Abbey Hoes, helpt haar schoonvader Oscar in dit laatste seizoen bij zijn zelfgekozen einde. “Het was een heel emotionele opnamedag.”

Het laatste seizoen Dokter Deen; hoe voelt dat voor jou?

“Ik vond het natuurlijk jammer dat het stopte, maar op een gegeven moment is het ook wel klaar. Je moet dan niet proberen er nog meer uit te halen. De laatste opnames waren dik een half jaar geleden, dus het voelt voor mij als een afgesloten hoofdstuk. Ik ben er eigenlijk niet meer mee bezig. Wel zit ik nog steeds in de Dokter Deen-WhatsAppgroep, we blijven met elkaar chatten. Het was ook zo gezellig, liefdevol en warm op Vlieland, dat mis ik wel.”

Je speelt huisarts Pip, ben je nu een halve dokter?

“Om het er geloofwaardig uit te laten zien kreeg ik in het begin wel een paar lessen van een dokter. Hoe je verband aanlegt, dat soort dingen. Gelukkig waren de behandelingen die ik moest doen niet super moeilijk. En iedereen was al even bezig toen ik er in 2016 in kwam, dus Jelle (de Jong) en Monique (van de Ven) konden ook veel uitleggen. Maar om nou te zeggen dat ik liever arts was geworden dan actrice, nee, bepaald niet. Ik kan niet tegen bloed, dus dat maakt het al lastig.”

Vorige week werd de scène uitgezonden waarin jij de euthanasie van Oscar begeleidt, die in de serie de slopende ziekte ALS heeft. Was dat heftig?

“Ik vond het verbazingwekkend lastig. Iedereen werd ook best emotioneel die dag. Misschien ook omdat het een van de laatste opnames was. Aan de andere kant was het ook een mooie ervaring. Leopold Witte, die Oscar speelt, had zich echt verdiept in het ziekteverloop en was close met een ALS-patiënt. Die man is inmiddels overleden, dat maakt het nog meer beladen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 15. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Dokter Deen is elke donderdag om 20.35 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Rivka Groenier