Saskia Noort: ‘Een eiland geeft een beschermd gevoel’

Het Oerol theaterfestival op Terschelling is afgelast. Toch gaat Cornald Maas naar het Waddeneiland om zijn vaste programma Opium op Oerol te maken. Schrijfster Saskia Noort is een van zijn gasten.

Ben je een fervent Oerol-bezoeker?

“Ik ben er nog nooit geweest. Op Terschelling wel. Een keer op mijn veertiende en later nog ook eens een dagje met mijn ouders. Je ziet mij überhaupt niet vaak op de Waddeneilanden hoor. Ik kom uit Bergen en mijn ouders wonen daar nog steeds. Dus als ik in Nederland behoefte heb aan zee en strand ga ik meestal naar hen toe.”

Wat verwacht je er aan te treffen?

“In mijn fantasie zijn er normaal gesproken allemaal heel leuke mensen en is het een Lowlandsachtig gebeuren, maar dan met theatervoorstellingen in plaats van muziek. Er zal nu volgens mij wel wat theater zijn, maar geen publiek. Dat is natuurlijk heel raar. Het is online te volgen maar daar word ik sowieso altijd een beetje droevig van. Theater- en muziekvoorstellingen hoor je in levenden lijve te zien, samen met andere mensen. Je moet het kunnen ruiken, proeven en voelen.”

Opium op Oerol gaat wel gewoon door. Wat dacht je toen je als gast werd uitgenodigd?

“Ik was vereerd dat ze mij vroegen, maar ook enigszins verbaasd. Ik dacht: Oerol gaat blijkbaar toch gewoon door. Dus ik zei meteen ja want dan kon ik die data in mijn agenda blokken en er eindelijk een keer naartoe. Maar goed, het wordt dus vooral een onlinefestival. Ach, het wordt vast heel leuk met Cornald. Ik vind het altijd fijn om te praten over theater en over schrijven. Ik ben daar twee of drie dagen dus we kunnen heel uitgebreid met elkaar in gesprek. Dat vind ik heel leuk.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 24. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx