Brenda Blethyn: ‘Ik zie Vera als een goede vriendin’

Hoofdinspecteur Vera Stanhope keert terug in vier nieuwe afleveringen van de Britse misdaadserie Vera. Actrice Brenda Blethyn vertolkt de titelrol. ‘We komen eindelijk iets meer te weten over haar verleden.’

Wat staat ons te wachten in de openingsaflevering?

Op een grote stortplaats van Noord-Engeland wordt het lijk van een onbekende jonge vrouw gevonden. Aan de hand van de simkaart in haar telefoon weten Vera en haar team de identiteit van het slachtoffer te achterhalen: Joanne Caswell, een 26-jarig meisje uit Jesmond dat als forensisch psychologe stage liep in de gevangenis. De vriendin van het slachtoffer vertelt dat Joanne in de weken voorafgaand aan haar dood nogal zat te tobben over haar werk. Vera en Aiden vragen zich af of Joanne’s moord niet iets met de gevangenis te maken kan hebben.”

We horen nog maar zelden over Vera’s verleden.

Een goede zaak, denk ik. Want zodra je alles weet over iemand verlies je al gauw je interesse. Zolang niet alles duidelijk is blijft zo’n persoon intrigerend en boeiend, en wil je blijven kijken. Vera is sowieso van nature een vrij gesloten iemand.”

Hebben jullie nog bijzondere plekken bezocht?

“Voor de opnamen van de eerste aflevering zijn we naar een echte vuilstortplaats gegaan. Het was een snikhete dag midden in de zomer. Het waaide behoorlijk en het stof werd alle kanten opgeblazen. Maar het was vooral de stank… Niet te harden! Mensen denken vaak dat het vak van acteur of actrice alleen maar glitter en glamour is. Nou, dan had je hier je neus eens moeten komen ophalen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 23. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Patrick Bremmers