Op zoek naar nieuwe vriendschappen

De Britse realityserie ‘The secret life of 4, 5 and 6 year olds’ geeft ons een vermakelijk inkijkje in het verborgen leven van kleuters. Hoe maken jonge kinderen vriendschappen vinden ze hun plaats in een nieuwe sociale groep?

De kleuters van vijf zitten al een heel jaar op school en zijn al een stuk zelfstandiger en zelfverzekerder. Ze genieten van nieuwe vriendjes en van nieuwe ervaringen. Op hun vijfde weten ze intussen hoe belangrijk leeftijdsgenoten zijn en gaan ze op zoek naar nieuwe vriendschappen en naar bevestiging. Ze beginnen zich er meer van bewust te worden dat ze een jongetje of een meisje zijn en ze hebben een steeds sterker gevoel voor rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid. Een vaak gehoorde strijdkreet onder het spelen is ‘het is niet eerlijk’. De sociale ‘waarde’ van vijfjarigen wordt onderzocht: wat zijn de kwaliteiten en eigenschappen die zij het meest waarderen en bewonderen?

Donderdag 8 en 15 juni, 21.20 uur, NPO 1

Sociaal zijn is voor alle leeftijden

Want wie wil er geen hechte vriendschappen? Zet oppervlakkige contacten om in levenslange vriendschappen en ontmoet nieuwe mensen. Gewoon, door te doen wat je leuk vindt!

Lees verder over het leggen van sociale contacten in de online special zorgeloos leven met daarin het verhaal van emeritus professor Nan Stevens, zij stelt dat een fijne sociale omgeving begint met het zo aangenaam mogelijk maken van je kring van vrienden, kennissen en familie. En net als je woning en je auto vergt je sociale omgeving ook onderhoud’.

Lees verder op themagidsen.nl/zl/vrienden